OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Vil innføre makslønn

Helga 4. - 6. mai går Rødts landsmøte av stabelen på Håndverkeren Konferansesenter i Oslo. Et av de viktigste forslagene som skal opp på møtet handler om innføring av makslønn på 1,5 millioner.

Påtroppende Rødt-leder Bjørnar Moxnes forklarer bakgrunnen for forslaget:

– Forskjellen mellom de aller rikeste i Norge og folk flest er nå på sitt største siden 1930-åra. Rødt ønsker økonomisk utjevning og foreslår derfor en makslønn på halvannen million kroner. Det bør være mer enn nok. Halvannen million er fem ganger lønna til en hjelpepleier, tre ganger lønna til en oljearbeider, og halvannen gang lønna til Jens Stoltenberg, sier Moxnes.

Forslaget om makslønn er i vinden for tiden. Både den franske venstreradikale presidentkandidaten Jean-Luc Mélenchon og den sosialdemokratiske presidentkandidaten François Hollande har gått inn for varianter av forslaget. Her hjemme har Fagforbundets Stein Gulbrandsen fremmet forslaget for LOs representantskap.

– Dette er et forslag som vinner terreng på venstresida men også hos enkelte ringrever fra høyresida. Det er ikke hver dag Rødt er enig med Olav Thon, men her er vi helt på linje. Når du tjener fem til ti millioner kroner, har du så mange egne penger å passe på at du gjør en dårligere jobb, har Thon uttalt. Han går inn for makslønn på 2 millioner, sier Moxnes.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor eiendomsmeklere og forretningsadvokater skal tjene mange ganger mer enn landets statsminister. Vi trenger en større skatteinnsats fra de rikeste for å sikre gode velferdstjenester også i framtida. Når de rikeste skatter mindre enn gjennomsnittet blir det som å stikke av fra regninga.

Forslaget om makslønn har også et maktpolitisk perspektiv, mener Moxnes:

– Det verste er ikke overklassens prangende forbruk, men makta deres over andre mennesker og ressurser. Rikdommen og ulikheten uttrykker et økonomisk og dermed politisk maktforhold. Penger er makt. Større økonomiske forskjeller betyr mer politisk makt til de rikeste.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 40 22 60 62 eller pressesekretær Brage Aronsen: 92 69 11 42.

Pressebilder til fri bruk: https://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BjRnarMoxnes

Hør også debatt om makslønn fra dagens Politisk kvarter: http://www.nrk.no/programmer/sider/politisk_kvarter/